Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 07. 13:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Eddig több mint 60 milliárd forintot költöttek a cseh elnökök a Hradzsin felújítására

Eddig több mint 60 milliárd forintot költöttek a cseh elnökök a Hradzsin felújítására

Több mint hárommilliárd koronát (kb. 33 milliárd forint) fordítottak Václav Klaus elnöksége idején (2003-2013) a cseh államfő székhelyének, a történelmi Prágai Várnak a felújítására; elődje, Václav Havel elnöksége idején ez az összeg meghaladta a 2,5 milliárd koronát (kb. 27 milliárd forint) - írta a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági napilap Klaus távozása alkalmából.

A két államfőnek köszönhetően fokozatosan megújultak és a nagyközönség előtt is megnyíltak a Hradzsin korábban zárt és széles körben szinte ismeretlen díszes kápolnái, palotái, termei, kertjei.
A Hradzsin - a cseh királyok, majd a csehszlovák és a cseh köztársasági elnökök székhelye - ma Európa egyik legnagyobb épségben fennmaradt és egyben leglátogatottabb várkomplexuma. Évente mintegy hárommillió turista keresi fel. A belépőkből befolyó összeg évi átlaga több mint 250 millió korona (2,8 milliárd forint).
A legtöbb pénzbe a vár lovardájának a felújítása került - összesen 141 millió koronába. Ezt a Szent Vitus székesegyház követi 118 millióval. "A katedrális felújítása végtelen folyamat. Csak a külső részek és az ablakok folyamatos karbantartása, felújítása mintegy tíz évig tart, de amint befejeződött a munka, máris újra kell kezdeni" - állítja Zdenek Lukes, műépítész.
A reprezentációs termek közül a legdrágább a híres Spanyol-terem felújítása volt, amely 70 millió koronába került. Ebben, illetve a szintén felújított Ulászló-teremben rendezik meg a legfontosabb állami eseményeket, például a köztársasági elnök megválasztását és beiktatását.
A már elvégzett munkák ellenére Milos Zeman új cseh államfőnek is lesz elég feladata. Felújításra vár a Szent György kolostor, amelynek legszebb termei egészen a közelmúltig a Nemzeti Galéria kiállításainak adtak helyet. Máris tervbe van véve a várgrófi hivatal felújítása is, amelynek udvara nyaranta a népszerű Shakespeare-játékoknak nyújt otthont.
"Minden esetben több tízmilliós és sokéves munkáról van szó, amely meghaladhatja az ötéves elnöki mandátum idejét is" - jelentette ki Ivo Velísek, a Hradzsin kezelőségének igazgatója.

Címkék: Kultúra-műemlék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.