Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Január 07. 05:44, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Dermesztő sarkköri légörvény tört be az Egyesült Államokba

Dermesztő sarkköri légörvény tört be az Egyesült Államokba

Az elmúlt két évtized leghidegebb "sarkköri légörvénye" uralkodott el hétfőn az Egyesült Államok keleti felében, kiterjedt területeken negatív rekordközelségű, dermesztő fagyot okozva.

A Nagy Tavak környékén hétfőn a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot, s a meteorológiai szolgálat szerint a szeles vidékeken mínusz 45-50 fokosnál is hidegebbnek érezhetik az emberek a hőmérsékletet. A rendkívüli hideg súlyos fagyásokat okozhat és néhány percen belül akár a szervezet kihűlését is előidézheti.

A térség lakosságát figyelmeztették a rendkívüli veszélyre. Minneapolisban rendkívüli vészhelyzetet hirdettek ki; ilyen intézkedést csak rendkívül ritkán, tornádóveszély idején szokott hozni. Chicagóról a meteorológiai szolgáltat #Chiberia jelzéssel közöl híreket a Twitteren. Indianapolisban "vörös" figyelmeztetést adtak ki, amire 1978 óta nem volt példa. Az autóversenyzés fellegvárában ennek értelmében a segélyszolgálatok és a menedéket keresők kivételével mindenki számára tilos a gépkocsi használata.


Az északkeleti partvidéken jelenleg felmelegedés tapasztalható, ám az előrejelzések szerint a hőmérséklet egyetlen nap leforgása alatt akár 33 fokot is eshet. New Yorkban, ahol jelenleg mintegy 10 fok van, kedden mínusz 22 fokos fagy is lehetséges.

Hétfő reggel a CNN összesítése szerint a már déli államnak számító Tennessee székvárosában, Nashville-ben 22 fokkal volt hidegebb, mint a hagyományosan zimankós New York-i Albanyban. Az ugyancsak tennessee-i Memphisben 11 fokkal mértek kevesebbet, mint az alaszkai Anchorage-ben, a georgiai Atlantában pedig hidegebb van, mint Moszkvában.

A helyi hőmérsékletek között országosan mintegy 72 fokos különbséget mértek: miközben Minnesotában mínusz 51 fok van, a floridai Key Westben 21 fok fölötti meleget mutat a hőmérő. Hétfő délelőttig az Egyesült Államokban országszerte 3100 repülőjáratot töröltek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.