Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Június 16. 06:40, vasárnap | Helyi
Forrás: mti

Csillebércen átadták Európa legnagyobb adatközpontját

Csillebércen átadták Európa legnagyobb adatközpontját

Csillebércen átadták Európa legnagyobb számítástechnikai központját, amely a Svájcban működő Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN távoli agyaként funkcionál.

Az új létesítmény neve: Wigner Adatközpont, s a Knkoly-Thege Miklós út 29-33. szám alatt, a KFKI-telepen található MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont keretein belül működik (megnézhetitek a szatellitafelvételen).

A Wigner Adatközpont fő feladata, hogy a CERN Nagy Hadronütköztetőjében folyó részecskekísérletek adatait tárolja, elemezze és a a felhasználókhoz eljuttassa.

Kétezer négyzetméteren, négy nagy teremben 500 szerver és 20 ezer processzormag termeli itt jelenleg a hőt, amelyet 80 köbméternyi hűtőfolyadék képes csak megfelelően elvezetni. A memóriák egyesített kapacitása a CERN sajtóközleménye szerint 5,5 petabyte, azaz 5.500.000.000.000.000 byte. A teljes átépítés alig több mint egy évig tartott.

Az első termet már tavaly decemberben átadták, és egy ultragyors adatátviteli rendszer révén összekapcsolták a CERN központjával, ahonnan a fantasztikus teljesítményű számítógépek munkáját irányítják. Ez a kapacitás elég volna ahhoz, hogy az az Országos Széchényi Könyvtár teljes szöveges és képi digitális állományát 20 másodperc alatt átlőjék Svájcba. (A sors iróniája, hogy a két nappal ezelőtti avatáson nem sikerült perfekt kapcsolatot teremteni a svájci központ és a távoli magyar agy között, a hangátvitel hibádzott.)

A számítástechnikai berendezéseket - mintegy 40 milliárd forint értékben a CERN szerezte, illetve szerzi be, a magyar államot "csak" az a 8,5 milliárd terheli, amibe az építkezés került. Ami nem is kevés ahhoz képest, hogy új épületet nem kellett emelni, csak egy régit átalakítani. Igaz, beépítettek ide mintegy 100 ezer méter optikai és 40 ezer méternyi rézkábelt. Az objektumot elég jól őrzik, a fémtolvajoknak nem volna itt könnyű dolga.

Bár a Wigner számítógépek munkáját, mint írtuk, Svájcból irányítják, Csillebércen is lesz személyzet. Most 15 szakember dolgozik itt, számuk később 30-ra emelkedik majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.