Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bízhatunk az alacsonyabb olaj- és üzemanyagárban

Bízhatunk az alacsonyabb olaj- és üzemanyagárban

A Napi Gazdaság szerint amennyiben a forint nem gyengül számottevő mértékben, akkor az év végén már olcsóbban tankolhatunk. Szakértők szerint ugyanis az idén 105 dollárra csökken a Brent típusú olaj ára, valamint a belépő finomítói kapacitásoknak köszönhetően az irányadó üzemanyagárak is esnek, márpedig ezek vannak a legnagyobb hatással a hazai benzinárakra.

Idén a szakértői becslések szerint mintegy 900 ezer hordóval nőhet a napi olajfelhasználás a világban, ami így 90,7 millió hordó lehet. Ugyanakkor a kínálati oldal ennél nagyobb ütemben bővülhet, ami azt jelenti, hogy fundamentális alapon az olaj árának csökkennie kell, még az idei szintekről is − mondta a Napi Gazdaságnak Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A nagyobb termelés főleg Irakból, Oroszországból és off-shore termelőktől jöhet − véli a szakértő, aki szerint azonban komolyabb kilengések is lehetnek, ami növelheti az olajár volatilitását is az idén.

Egy arab tavaszhoz hasonló háborús helyzet nagyban befolyásolhatja a kínálati oldalt, de egy izraeli−iráni konfliktus is komoly hatással lehet a kitermelés mennyiségére, így az olaj árára is − véli Hont András, a Solar Capital üzletkötője. Hugo Chávez venezuelai elnök halálát viszont, úgy látszik, előre beárazták a piacok, mert nem volt érdemi reakció a hírre, annak ellenére, hogy az ország fontos olajforrása az Egyesült Államoknak. Egy iráni konfliktus azonban ennél sokkal nagyobb gondot okozhat, hiszen egyrészt Iránnak az olajkitermelése is nagyobb, ráadásul a kereskedelmi útvonalak lezárásával is okozhat fennakadásokat. Egyelőre azonban ezek csak a fenyegetés szintjén vannak jelen, és remélhetően nem is lesz valós tényező − teszi hozzá a Solar szakértője. Mindezek alapján Hont is úgy gondolja, hogy az olaj ára inkább csökkenhet és a WTI jegyzése a jelenlegi szinteknél alacsonyabb is lehet az elkövetkező hónapokban.

Az olaj árára viszont még egy fontos tényező hathat, mégpedig az, hogy miként alakul a gazdasági növekedés a világban. Európa várhatóan visszaesik, így ez jelentős keresleti csökkenést jelent majd, ezt azonban részben ellensúlyozza a távol-keleti országok növekedése. A nagyobb áresésnek azonban az is akadálya lehet, hogy a kitermelést már csak olyan területek bevonásával lehet növelni, amelyeken az olaj felhozatala sokkal drágább, mint korábban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.