Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Április 21. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: mno / MTI

Bajba sodorják a magyar epret

Bajba sodorják a magyar epret

A magyar, így a már most is kapható fűtött fóliás eper piaci kedveltségével élnek vissza azok a kereskedők, akik a külföldi gyümölcsöt magyar eredetűként tüntetik fel s hozzák forgalomba.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szerint mindez zavarokat okozott a piacon és a vásárlók között.

A belföldi termelésnek a fűtött fóliás termelés 0,5-1 százalékát adja, ami viszonylag korán megjelenik a piacon. Mivel ennek jobb az íze, mint az importált, például spanyol és görög eperé, több kereskedő arra használta ki az alkalmat, hogy a nagy mennyiségben beérkező külföldi gyümölcs egy részét is belföldiként tüntesse fel, illetve forgalmazza.

Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke az MTI-nek elmondta, Magyarországon mintegy 500-550 hektáron termesztenek földiepret, évente, az időjárástól függően 6-7 ezer tonna szamóca terem. Ennek mintegy 90 százalékát belföldön fogyasztják el. A termelők évente 3-4 milliárd forintnyi értékű árut állítanak elő a becslések szerint.

Hozzátette: az adatok pontosítására azért volt szükség, mert a fűtött fóliás termelők kifogásolták azt, hogy az átcsomagolásra jó szándékúan figyelmeztető minapi felhívásban nem említették meg a szegmens termelését, s az általuk termelt mennyiséget figyelmen kívül hagyták.

A magyar földieper a következő hetekben nagyobb mennyiségben kerül a piacokra, mivel megkezdődik a főszezon. Május elejétől termőre fordulnak az úgynevezett hideghajtatott, valamint május közepétől a szabadföldi szamócaültetvények is. Az e területről származó gyümölcsök már folyamatosan magyar kínálatként jelennek meg. A belföldi szamóca főszezonja június végéig tart.

A FruitVeB vezetője jelezte: a húsvéti fagyok a szabadföldi eperültetvényekben is kárt tettek, ami hatással lehet a magyar kínálatra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztók fokozottan figyeljenek a vásárolt áruk származási helyére.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során