Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 26. 09:27, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Baglyas Erika házikóperselyei kiállításon

Baglyas Erika házikóperselyei kiállításon

Az adományozás és annak pszichológiája a központi gondolatköre Baglyas Erika Jó előre gondoljon a jövőjére! című installációjának, amely a Park Galériában csütörtöktől látható.

A MOM Parkban hat éve működő Park Galéria helyszínére tervezte Baglyas Erika installációját, amely a Kádár-korban minden háztartásban megtalálható, házikó formájú perselyekből áll.

A hely- és helyzetspecifikus munkában a kis házikók kéményein keresztül lehet bedobni az adományokat. A kicsiny ház nem szedhető szét, a benne összegyűlt pénz örökre bezárva marad, így válik a műalkotás részévé - olvasható a galéria tájékoztatójában.

Az összegzés szerint a szegények a szegényekért, a szegények a gazdagokért, a gazdagok a gazdagokért, a gazdagok a szegényekért feliratú kordonokkal körbevett perselyházikó mérete kérdéseket vet fel a nézőben. Többek között azt, hogy mi értelme van egy olyan háznak, amelyben nem lehet lakni? Egyúttal reflektál arra is, hogy sokszor olyan dolgokat vásárolnak meg az emberek, amelyre valójában nincs is szükségük.

A kordonszalagok egyrészt elválasztják a nézőt a műalkotástól, másrészt megvédik a kiállított tárgyat. A házak metaforaként is értelmezhetők: a bankok hasonló szlogenek segítségével - mint a tárlat címe - naponta bombázzák az embereket a különböző lakástakarékbetét-lehetőségekkel, az otthonteremtő hitelekkel vagy a fiataloknak szóló fészekrakó programokkal.

Baglyas Erika 2001-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán vizuális nevelőtanári szakon. 2008 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetemen doktori iskolájának hallgatója.

A művész 2001 óta fotó-, video- és tárgyinstallációkat, valamint performanszokat hoz létre kiállítóterekben, köztereken vagy alternatív helyszíneken. Munkáiban gyakran foglalkozik szociológiai, pszichológiai vagy filozófiai jelentésrétegekkel bíró témákkal.

A tárlat 2014. január 5-ig tart nyitva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás