Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Az önkormányzatok pénzügyi helyzetéről készít jelentést Lázár János

Az önkormányzatok pénzügyi helyzetéről készít jelentést Lázár János

Orbán Viktor miniszterelnök megbízására az önkormányzatok pénzügyi helyzetéről és adósságállományáról készít jelentést Lázár János (Fidesz) Naszvadi Györggyel, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén elmondta: javaslatot kell tenniük a mintegy 1200 milliárd forintos, 98 százalékában 2010 előtt keletkezett önkormányzati hitelállomány kezelésére. Ezt a munkát azért most kell elvégezni, mert 2013-tól jelentősen megváltoznak az önkormányzatok feladatai.
Az adósságállomány 2002 és 2010 között, ezen belül döntően 2006 után alakult ki. A 2000 lakosnál kisebb településeknek összesen 37, a 3000 lakosnál kisebb településeknek pedig 57 milliárd forintnyi hitelállománya van - közölte Lázár János.
Hódmezővásárhely korábbi polgármestere hangsúlyozta, nem a megyei jogú városok a leginkább eladósodott települések Magyarországon. A közepes méretű városok bevételhez és vagyonhoz viszonyított hitelállománya lényegesen nagyobb, ezért sürgős beavatkozásra van szükség – tette hozzá.
Az önkormányzati szektor összesített adóssága a magyar adósságállományának 4,5 százalékát teszi ki, és a nemzeti össztermék ugyanekkora részét kell e hitelek törlesztésére fordítani - tudatta Lázár János.
Kifejtette: a kormány mérlegeli minden magyar önkormányzat pénzügyi, gazdasági helyzetét, ennek alapján hozza létre szeptemberben azt az 50 milliárd forintos alapot, amely az önkormányzati fejlesztések önerejének előteremtéséhez nyújt támogatást.
Lázár János felszólalása után bombariadó miatt félbeszakadt a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülése, amelyen beiktatták a település új polgármesterét, Almási Istvánt (Fidesz-KDNP).
A rendőrség kiürítette a városháza épületét, és megkezdte az épület átvizsgálását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk