Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 06. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: orientpress

Az Európai Parlament kivizsgálja az amerikai adatgyűjtési ügyet

Az Európai Parlament kivizsgálja az amerikai adatgyűjtési ügyet

A Parlament állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottsága alaposan megvizsgálja az amerikai adatgyűjtő programokat, beleértve az EU intézmények lehallgatását és más állítólagos megfigyelési akciókat, és még az év vége előtt be számol eredményeiről, jelenti ki az az állásfoglalás, amelyet a Parlament fogadott el csütörtökön. A Parlament elnöke és a képviselőcsoportok vezetői megerősítették a vizsgálat elindítását. A képviselők az ügyeket kiszivárogtatók fokozott védelmét is kéri.

A 483 szavazattal, 98 ellenszavazattal és 65 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők komoly aggályaikat fejezik ki a PRISM és egyéb adatgyűjtő programok miatt, határozottan elítélik az EU intézményekben végzett kémkedést, és felszólítják az Egyesült Államokat, hogy késlekedés nélkül tárja fel az adatgyűjtési ügy minden részletét.

A Parlament ugyanígy komoly aggályainak adott hangot az egyes uniós tagállamok - például az Egyesült Királyság, Svédország, Hollandia, Németország és Lengyelország - hasonló adatgyűjtő programjairól érkezett hírek miatt. A képviselők sürgetik ezen országokat, hogy vizsgálják meg, összeegyeztethetőek-e a programok az uniós joggal.

Az állampolgári jogok bizottságának vizsgálata

A LIBE bizottság tájékozódik és bizonyítékokat szerez az Egyesült Államok és az EU hatóságainál, majd még idén állásfoglalás formájában bemutatja következtetéseit, fogalmaz az állásfoglalás. A vizsgálat az uniós polgárok magánélethez való jogával, szólásszabadságával, az ártatlanság vélelmével és a hatékony jogorvoslathoz való joggal ütköző feltételezett adatgyűjtések hatásait méri fel.

A vizsgálatban részt vevő képviselők ajánlásokat fogalmaznak majd meg a hasonló esetek jövőbeli elkerüléséről, és arról, hogyan fokozható az európai intézmények, testületek és ügynökségek informatikai rendszereinek biztonsága.

A kiszivárogtatók védelme

A képviselők hangsúlyozták: meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy kiszivárogtatók leránthassák a leplet az alapjogsértésekről, majd akár nemzetközi szinten is megfelelő védelemben részesülhessenek.

Légiutas- és banki adatok cseréjének felfüggesztése?

A képviselők felkérik az Európai Bizottságot, a Tanácsot és a tagállamokat, hogy az USA-val folytatott tárgyalásaik során fontolják meg, milyen módon hathatnak az amerikai hatóságokra az adatgyűjtéssel kapcsolatos információk átadásának ügyében. A parlamenti állásfoglalás a légiutas-nyilvántartási és banki adatok cseréjére vonatkozó tárgyalások felfüggesztését is alkalmasnak tarja a nyomásgyakorlásra.

A kereskedelmi tárgyalások nem áshatják alá az adatvédelmet

Az EU adatvédelmi normáit nem rombolhatja az Unió és az Egyesült Államok között kötendő kereskedelmi megállapodás, figyelmeztet az állásfoglalás, hozzátéve, hogy 'nem lenne szerencsés', ha a kereskedelmi tárgyalásokat a kémkedésről szóló híradások árnyékolnák be.

Sürgősen biztosítani kell az adatok biztonságát

A Parlament felszólítja a tagállamokat az adatvédelmi csomag mielőbbi lezárására, a Bizottságot és az amerikai hatóságokat pedig az adatvédelmi megállapodásról szóló tárgyalások azonnali újraindítására ösztönzi. A megállapodásnak garantálnia kell, hogy az európai polgárok az amerikai állampolgárokkal megegyező szinten férjenek hozzá az amerikai igazságszolgáltatáshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).