Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. November 18. 15:04, csütörtök | Külföld
Forrás: Beregi Balázs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Az 5 és 11 év közötti gyermekek csaknem tíz százaléka megkapta az első adag oltását az Egyesült Államokban

Az 5 és 11 év közötti gyermekek csaknem tíz százaléka megkapta az első adag oltását az Egyesült Államokban

Az 5 és 11 év közötti gyermekek csaknem tíz százaléka megkapta az első adag koronavírus elleni oltását az Egyesült Államokban - jelentette be szerdán Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője.

"Csak 10 napja indult a programunk és a gyerekek 10 százalékánál tartunk. Körülbelül 50 napba telt, amíg az első adag oltással a felnőttek körében elértük a 10 százalékot" - mondta Zients. "Amikor az 1950-es években a gyermekbénulás elleni védőoltást először beadták a gyermekeknek, körülbelül három hónapba telt, mire beadtak két és fél millió oltást" - tette hozzá az egészségügyi szakember.

Zients az adatokat ismertetve arról is beszélt, hogy a múlt héten 1,7 millió kisgyermeket oltottak be, ami körülbelül a duplája az azt megelőző héten mért adatoknak. A Joe Biden amerikai elnök vezette kormányzat becslése szerint szerdára - az 5 és 11 év közötti korcsoportba tartozó 28 millió gyermek közül - 2,6 millió kapta meg az első adag Pfizer-BioNTech oltóanyagot, amely számukra jelenleg az egyetlen engedélyezett vakcina.

Az előírások szerint a vakcinát két 10 mikrogrammos adagban, háromhetes különbséggel adják be a gyerekeknek. Ez a 12 éven felülieknek adott mennyiség egyharmada. A Pfizer egy korábbi tájékoztatóján közzétett tanulmány szerint az általuk kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közöttiek esetében, valamint csaknem 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében. A gyógyszergyártó vállalat reméli, hogy a kisebb adag miatt csökkennek a lehetséges mellékhatások.

Szakértők szerint hamarosan újabb mérföldkőhöz érkezhet a beoltottak száma az Egyesült Államokban. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb adatai szerint a 12 éves és ennél idősebb amerikaiak csaknem 80 százaléka megkapta az első oltást.

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója szerdán ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus elleni vakcinák rendkívül hatékonyak a kórházi kezelés és a Covid-19 okozta halálesetek megelőzésében.

Az egészségügyi szakember beszámolója szerint Texas államban, szeptemberben a beoltatlan emberek 13-szor nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg a koronavírussal, és 20-szor nagyobb valószínűséggel haltak bele a betegségbe, mint azok, akik a védettséghez szükséges összes oltásukat megkapták. Indiana államban a szeptember 30-án kezdődő héten 1447 embert szállítottak kórházba az új típusú koronavírus okozta Covid-19 miatt, közülük 10-en voltak teljesen beoltva - tette hozzá Fauci.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése