Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Június 11. 22:31, kedd | Helyi
Forrás: infopest

Árvíz 2013 - Önként a gátakon Budapesten - Videó!

Árvíz 2013 - Önként a gátakon Budapesten - Videó!

A 2013-as dunai árvíz az önkéntesek szemszögéből. Ők azok a hétköznapi hősök, akik nem a kitüntetésért, hanem otthonuk és saját maguk védelmében mentek ki a gátra. Segítettek. Egymáson, magukon, rajtunk. Ki így, ki úgy...

Ákos 32 éves. Vállalkozó. Úgy gondolta, hogy ő azzal segít, hogy a telefonszámát megosztva, autóját és sofőrtudományát felajánlva szállít embereket, szendvicset és mindent, ami kell A-ból B ponba. 3 napot volt kinn. 450 km, több, mint 50 fuvar és sok új ismerős. Azt mondja, csak erre az időszakra szólnak a barátságok. De ez így van jól. Telefonjába úgy menti el az embereket,hogy az "ÁRVÍZ" előtagot használja vezetéknévként. Rendületlenül rója a kilométereket. Néha embereket győz meg, hogy érdemes kimenni, néha tapasztalatot cserél a kocsiban, néha csak úgy elszórakoztatja magát és ismeretlen ismerőseit is. Jó kommunikátor. Nem értékeli túl a szerepét, de tudja, hogy ő így a leghasznosabb.

Anikó az egészségügyben dolgozott, most gyógytermékekkel foglalkozik. Örökmozgó, segíteni szeretne. Ő még hisz abban, hogy minden ember jó. Talán néha túl is értékeli saját szerepét. De hisz magában, hisz abban, hogy van társadalmi összefogás. Ebben a helyzetben ez az előnyére válik. Sokan támadják. De ő azzal bizonyít, hogy kint van a gátakon, azt csinálja, amit éppen kell. Szervez, telefonál, információt vesz fel és ad át, homokzsákot tölt, irányít, őt irányítják. Mindenkihez van egy kedves szava. Ő itt érzi jól magát. A társaság, az emberek az élete. Itt szinte más ember lesz. Szüksége van erre és a védekezőknek is rá! Jó, hogy itt van.

Levi és Csabi egyetemisták. Este döntik el, hogy kimennek segíteni. Levinek "árvizes" ruhája sincsen. De ez most neki nem lényeg. Átgondolja a dolgokat, gyorsan vág az esze, képben van. Szociálisan érzékeny, átérzi a jelentőségét annak, hogy ide bizony ki kell menni. Csabi az árvízhez öltözik. Ő is idén végez a master-rel. Megfontoltabb. Talán bölcsebb is kicsit. Szeretné átélni ezt az összefogást. Őt ez(is) mozgatja. Érzi benne az erőt. Érzi magában is. Ez egy erőpróba neki. Dacolni a természettel, dacolni magával egy kicsit. Jól választ. Ez nemes harc, megtisztelő kihívás.

Ők azok a hétköznapi hősök, akiken keresztül az infopest.hu bemutatja Önöknek a 2013-as árvizet. Egy kicsit másképp, az önkéntesek szemszögéből.

Köszönet Ördög Árpád operatőrnek, Guba Gergő vágónak az éjszakába nyúló lelkes és profi munkáért.

Mára Krisztián, szerkesztő-riporter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.