Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agyi stimuláció győzheti le az anorexiát

Agyi stimuláció győzheti le az anorexiát

A tudósok felvetették annak lehetőségét, hogy mély agyi stimulációval segíthetnének a súlyos anorexiában szenvedő pácienseken - írja a BBC. A kisméretű kanadai tanulmányban résztvevők közül háromnak sikerült híznia, s az eljárás után hangulatuk is javult.

A kanadai kutatók elsősorban azért végeztek tanulmányt, hogy megtudják, az eljárás biztonságos-e a súlyos anorexiában szenvedők részére. A mély agyi stimulációt, amelynek keretében elektródákat ültetnek az agyba, már korábban használták Parkinson és Alzheimer-kóros pácienseknél is, de ez az első alkalom, hogy étkezési rendellenességben szenvedő betegnél alkalmazták.

A kísérleti kutatás keretében 6, 24-57 év közötti nőt kezeltek az eljárással, akiknél más hagyományos gyógymódok nem segítettek. Az elektródákat az agy azon részébe ültették be, amely szabályozza az egyén hangulatát.

Ezt követően bekapcsolták a készüléket, amely folyamatos elektromos ingerlést okozott a tanulmány 9 hónapos időtartama alatt. A tanulmány végére a 6-ból 3 nőnek sikerült felszednie néhány kilót, s a hangulatuk, életszemléletük is pozitív irányba változott. A kutatók szerint a mély agyi stimuláció segített ezen betegeknek, hogy más szemszögből tekintsenek problémájukra, s egyéb kezelési módoknak is hajlamosabbak voltak alávetni magukat a kísérleti vizsgálatot követően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.