Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Május 30. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A VDSZ örül a Hankook gumiabroncsgyár bővítésének, de aggódik a dolgozók jogaiért

A VDSZ örül a Hankook gumiabroncsgyár bővítésének, de aggódik a dolgozók jogaiért

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) örömét fejezte ki a Hankook rácalmási gumiabroncsgyárának fejlesztése kapcsán bejelentett ezer új munkahely miatt, ugyanakkor aggódik a munkavállalók jogaiért és követeli, hogy a cég tartsa be a szabad szervezkedésre vonatkozó nemzetközi egyezményeket – közölte a szakszervezet szerdán az MTI-vel.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy üdvözlik a Hankooknál bejelentett ezer új munkahelyet, hiszen ennyi család megélhetése lesz garantált. Az ezerrel több munkavállaló mellé a jelenleginél több szakszervezeti tisztségviselő működésére ad lehetőséget "a sokat kritizált új munka törvénykönyve is". A munkavállalók csak érdemi szociális partnerségben működő cégeknél vannak biztonságban – tették hozzá.
Székely Tamás, a szakszervezet elnöke szerint a Hankooknál azon vannak, hogy az érdekvédelmet, s ezzel a munkavállalói jogokat is minimálisra szorítsák, vagy éppen totálisan megszüntessék. A VDSZ a menedzsmenttel évek óta kemény egyeztetési vitában áll, a szakszervezeti tisztségviselőknek napi küzdelmet kell folytatniuk a vezetőséggel az alapvető dolgozói jogokért.
Az elnök emlékeztetett arra, hogy a szakszervezet és a cégvezetés közötti folyamatba többször bevonták a kormány különféle illetékeseit is azt kérvén, hassanak oda, hogy a koreai társaságnál is betartsák a törvényeket, biztosítsák a munkavállalói jogokat, és végre mutassanak szándékot a kollektív szerződés megkötésére.
A gumiabroncsgyár bővítését szerda délelőtt jelentette be Szu Szung Hva, a vállalat globális vezérigazgatója Budapesten, miután az Országházban megbeszélést folytatott Orbán Viktorral.
A vezérigazgató közölte, hogy 2013 és 2015 között egy 313 millió eurós (90 milliárd forint) beruházást hajtanak végre. Az immár harmadik bővítéssel a jelenleg évi 12 millió darabos termelési kapacitás 17 millió fölé emelkedik. A fejlesztés nyomán 950 új munkavállaló léphet be a Hankook Tire gyárába, így az 3300 embert foglalkoztató nagyüzemként működhet majd a jövőben - mondta sajtónyilatkozatában Szu Szung Hva.
A Hankook magyarországi abroncsgyára Dunaújváros és Rácalmás határában fekszik. A globális vezérigazgató felidézte, a Hankook Tire magyarországi üzemében hat éve indult el a termelés. Az azóta eltelt időben a magyar kormány aktív támogatásával, Rácalmás és Dunaújváros lakóinak segítségével, valamint a cég munkatársai szorgalmának köszönhetően az üzem stabilan működik - hangsúlyozta.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédében azt emelte ki, hogy a Hankooknak világos, hosszú távú elképzelései vannak, a magyar kormánynak pedig világos víziója az ország jövőjéről, és "ennek a kettőnek a tartalma egybeesik".
Megjegyezte, a Hankook gumiabroncsait olyan gépek állítják elő, amelyeket nem lehet egyik napról a másikra összepakolni és elvinni máshová. "Aki egyszer egy ilyen terméket gyártó gépsort valahol elhelyez - mondjuk, Rácalmáson, Dunaújváros szélén -, az hosszú ideig ott fog maradni, és amikor arról gondolkodik, hol fejlesszen, akkor ott fog fejleszteni, ahol az előző gépsora is van" - mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy a Hankook magyarországi jelenléte hosszú távú.
Orbán Viktor - a dél-koreai vállalatvezető szavait idézve - azt mondta, hogy a Hankook a földrajzi fekvés, a képzett magyar munkavállalók és a kormányzattal való együttműködés lehetősége miatt döntött Magyarország mellett. A miniszterelnök megerősítette, a mostani bejelentés is bizonyíték arra, hogy működik a kormány újraiparosítási programja, ahogyan arra is, hogy Magyarországban sokkal nagyobb lehetőség van a világgazdaság szempontjából, mint amit eddig sikerült kihasználnia. Ezért szövetségeseket kell találni, hogy "a bennünk rejlő potenciált másokkal együttműködve minél inkább kamatoztathassuk" - tette hozzá a miniszterelnök.
A kormányfő örömét fejezte ki, hogy Dél-Korea magyarországi gazdasági, ipari jelenléte egyre növekszik, majd méltatta a Hankook vállalati kultúráját.

Címkék: Gazdaság-ipar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket