Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. December 24. 05:48, kedd | Helyi
Forrás: MTI

A Prasat Chen templom valamennyi szobrát vissza akarja szerezni Kambodzsa

A Prasat Chen templom valamennyi szobrát vissza akarja szerezni Kambodzsa

Nagy előrelépésnek tartják a Prasat Chen összes szobrának visszaszerzésére tett erőfeszítésekben az illetékesek a Sotheby's döntését, hogy visszaadja a délkelet-ázsiai országnak a Koh Ker-i templom egy ősi szobrát.

A középkori Durjódhana-szobrot 2011 márciusában bocsátotta volna árverésre a Sotheby's, Kambodzsa azonban az ENSZ szakosított intézménye, UNESCO támogatásával visszavonatta a műtárgyat az aukcióról. Az amerikai kormány eljárása nyomán az árverési ház, a szobrot eladni szándékozó belga nő és az amerikai kormány képviselője egy hete megállapodásban rögzítették, hogy az aukciósház kilencven napon belül átadja a szobrot a kambodzsaiaknak.

A Durjódhana-szobor egyike a Prasat Chen templom egyik tornyában állt kőtábla kilenc alakjának. A tábla a hindu mitológiai egyik központi történetét, a Mahábhárata eposzban is megénekelt viadalt Durjódhana és Bhíma között örökítette meg. Az életnagyságú mészkőszobrok a két harcos mellett a párviadal hét nézőjét ábrázolják - olvasható a phys.org tudományos hírportálon.

Bhíma szobrának visszaadásáról jelenleg folynak a tárgyalások a kambodzsai kormány és a pasadenai Norton Simon Múzeum között. A hét néző szobra közül három már Kambodzsában van, kettő a New York-i Metropolitan Múzeumból (Met) került vissza júniusban. Ez a két szobor őrizte 1994 óta a Met délkelet-ázsiai tárlatának bejáratát.


A másik négy szobor holléte egyelőre rejtély. Háromnak a sorsát az illetékesek nyomon tudták követni régi árverések katalógusaiban, de jelenlegi tulajdonosuk kiléte egyelőre nem ismert. Egy szoborról semmit sem tudni.

A Preah Vihear szentély melletti múzeumban ugyanúgy akarják kiállítani az ezer éves kőtáblát, mint ahogyan annak idején a Prasat Chen-i templomban állt. Ezek a szobrok - szemben az angkori templomok statikus figuráival -, a Koh Ker-i stílus új dinamizmusát képviselik, Durjódhanát és Bhímát abban a pillanatban ábrázolják, amikor éppen megmérkőzni készülnek egymással. A Koh Ker-i képzőművészet ezen páratlan aspektusát akarja a múzeum a jövőben bemutatni - hangoztatta Long Koszal, Preah Vihear tartomány turisztikai igazgatója.

Az az elképzelés, hogy a látogatók ugyanazt érezzék, mintha az eredeti szentélybe lépnének be - mondta Philippe Delanghe, az UNSCEO szakértője. Koh Ker 928 és 944 között a khmer birodalom fővárosa volt, amikor IV. Dzsajavarman király a birodalom székhelyét Angkorból átköltöztette a 110 kilométerre északkeletre fekvő településre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.