Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Június 07. 21:53, péntek | Helyi
Forrás: mti

A neten is "lapozgathatjátok" Budapest első utca- és címjegyzékeit

A neten is

Nem csak ma jött divatba a budapesti utcák átkeresztelése. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár beszkennelte, és feltette a netre a főváros "czim- és lakásjegyzékét", melynek első (1880-81) kötetébe próbaképpen belenéztünk.

Ekkoriban Budapestnek még csak 10 kerülete volt, a mai Újbuda kisebb része az I. kerülethez tartozott, a többi pedig külterületnek számított. Ha a fenti linket megnyitjuk és kiválasztjuk a bal oldali menüből a második sorban található 1880-81-es kiadványt, a megnyíló ablakban a címlapot láthatjuk.

Balra az oldalak fül aktív, de a könnyebb navigáció érdekében érdemes a tartalom fülre kattintani. Itt az első rész az "UTCZÁK, UTAK ÉS TEREK LAJSTROMA" címet viseli, ha erre kattintunk, ábécérendben elolvashatjuk a korabeli utcaneveket, a melléjük írt kerületszámmal együtt.

Már a bevezető megemlíti, hogy mindenütt feltüntetik a korábbi elnevezést, a könnyebb érthetőség kedvéért, és mivel ez az első ilyen lista magyar nyelven, minden utcát feltüntettek németül is.

Így megkerestük a Fehérvári utat és a Budaörsi utat a jegyzékben, ezt találtuk: Fehérvári út, I, St.- Weissenburgerstrasse; Budaörsi út, I, Budaörser Weg. Nézzétek meg, saját utcátokat megtaláljátok-e ebben, vagy a későbbi kötetekben!

Érdekes része még a kiadványoknak a "lakjegyzék", melyben utcák szerint fel vannak sorolva, melyik házban ki lakik. A későbbi kötetek a háztulajdonosok neve szerinti keresést is lehetővé teszik, én konkrétan megtaláltam nagyapámat az 1928-as kötetben. Érdemes belenézni a jegyzékekbe, hátha ti is találkozhattok őseitekkel!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.