Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. December 24. 05:10, kedd | Helyi
Forrás: MTI

A nápolyi társadalmat mutatja be a Szent Péter téri betlehem

A nápolyi társadalmat mutatja be a Szent Péter téri betlehem

Bemutatta Crescenzio Sepe, Nápoly érseke Ferenc pápának hétfőn a Szent Péter tér közepén állított betlehemet, melyet december 24-én délután avatnak fel, és a nápolyi társadalmat mutatja be.

Ferenc 1223 - Ferenc 2013 címet kapta az idei vatikáni betlehem. Assisi Szent Ferenc 1223-ban állította az első betlehemet Umbriában, melynek hagyománya később egész Itáliában elterjedt. Az idén megválasztott egyházfő pedig az Olaszország védőszentjének és a szegények oltalmazójának tartott Szent Ferencről vette a nevét.

A Szent Péter téren emelt épületnagyságú betlehem az idén a nápolyi egyházmegye ajándéka. Crescenzio Sepe érsek és Stefano Caldoro Campania tartományi testületének elnöke a Ferenc pápával tartott találkozót követően az újságíróknak is bemutatta a betlehemet, melyet a rómaiak és a turisták keddtől láthatnak.

A teljesen körbe járható, minden oldalán nyitott betlehemi jelenet tipikus dél-olasz vidéki környezetet, campaniai tájat idéz - mondta el Sepe bíboros. Összesen tizenhat darab, két méter magas, festett terracotta szobor eleveníti fel a gyermek Jézus születését. A szobrok szeme kristályból van. Ruháik az 1700-as nápolyi viseletből valók. Ilyen betlehemeket állítottak a 18. században a nápolyi templomokban.


A szent család mellett a bábok a pásztorokat, a három napkeleti bölcset, nápolyi nemeseket és koldusokat, időseket és gyerekeket ábrázolnak. Az egykori és a mai nápolyi társadalom tükrei - hangsúlyozta a város érseke.

A betlehemet a délolasz város egyik legismertebb kézműves mestere Antonio Cantone készítette. Az alakok elrendezésében a nápolyi bábművészet szakértője Antonio di Tuoro segített. A betlehemet december elejétől építő munkásoknak Ferenc pápa karácsonyi kalácsot küldött a Vatikánból- írta az Il Messaggero római napilap. A gyermek Jézus szobrát december 24. késő este helyezik el a jászolban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.