Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. December 21. 05:58, szombat | Helyi
Forrás: MTI

A nagy füzet nyerte el a diákzsűri díját a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

A nagy füzet nyerte el a diákzsűri díját a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

Szász János A nagy füzet című filmje kapta a diákzsűri díját péntek este a Les Arcs Európai Filmfesztiválon. A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat Pawel Pawlikowski rendező Ida című alkotásának ítélte a nemzetközi zsűri.

A lengyel holokauszt-dráma főszereplőinek, Agata Kuleszának és Agata Trzebuchowskának ítélte megosztva a legjobb női alakítás díját is a Nicole Garcia francia filmrendezőnő, színésznő által vezetett zsűri. A német-lengyel koprodukcióban készült Ida októberben a Londoni Filmfesztiválon is megkapta a legjobb film díját, szeptemberben pedig Torontóban a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját is elnyerte. A hatvanas évek elején játszódó alkotás egy fogadalomtétel előtt álló, árván felnőtt novíciáról szól, aki megtudja, hogy valójában zsidó családból származik, és elindul, hogy felkutassa múltját.

A zsűri nagydíját egy izlandi film, Benedikt Erlingsson Of Horses and Men című alkotása érdemelte ki, és a legjobb filmzenéért (David dor Jonsson) járó díjat is ennek a filmnek ítélte a zsűri. Szintén két díjat vihetett haza a Starred Up című brit film. David Mackenzie alkotása kapta a közönségdíjat, Jack O'Connell pedig a legjobb férfialakítás díját vehette át a filmben nyújtott játékáért. Különdíjat kapott Iram Haq norvég rendező I Am Yours című filmje, a legjobb operatőri munkáért járó díjat pedig Pau Esteve Birba vihette haza, Manuel Martín spanyol rendező Cuenca Cannibal című filmjének fényképezéséért.

A diákzsűri - amelynek tagjai a francia Alpok városaiban, Bourg Saint Maurice-ban, Chambéryben és Alberville-ben tanuló gimnazisták - a magyar versenyfilmet találta a legjobbnak. Szász János A nagy füzet című filmjét hétfő este nagy érdeklődés mellett mutatták be a rendező jelenlétében a fesztiválon. A vetítést követően a közönség hosszan kérdezte a magyar filmrendezőt.


"Nagyszerű volt az első vetítés, egészen más közönség volt, mint általában a fesztiválokon: nagyon sok helyi fiatal jött el és nagyon kíváncsiak voltak" - mondta el az MTI-nek Szász János Les Arcs-ban. A rendező szerint sokkal izgalmasabb, amikor egy külföldi fesztiválon nemcsak az odautazó szakmai közönség, hanem a környéken élő emberek is megnézik a filmeket. Úgy érezte a kérdésekből, hogy a nézők többsége nem ismerte Kristóf Ágota a film alapjául szolgáló művét és a történet ragadta magával a közönséget. Elmondta, hogy Sao Paulóhoz, Sevillához vagy Torontóhoz hasonlóan a vetítést követő beszélgetésen a nézők Franciaországban is azt akarták elsősorban tudni, hogyan talált rá a főszereplő ikerpárra, mert érezni rajtuk, hogy "igaziak". A nagy füzetet márciustól vetítik a francia mozikban.

A nagy füzet - amely Magyarország hivatalos nevezése a legjobb külföldi film Oscar-díjára - több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint elnyerte a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon.

A francia Alpok Les Arcs nevű síparadicsomában ötödik alkalommal rendezték meg december 14. és 21. között az egyetlen olyan európai seregszemlét, amelyen kizárólag európai filmeket vetítenek. A mintegy kilencven meghívott európai szerzői nagyjátékfilm közül a hivatalos versenyprogramban 12 alkotás versenyzett. A fesztivál - amelynek idei díszvendége a volt Jugoszlávia utódállami voltak - egy hét alatt 15 ezer nézőt és hatszáz szakmai résztvevőt vonzott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.