Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 10. 11:21, hétfő | Belföld
Forrás: InfoVáros

A láthatatlan hősök és a \'lengyel hurka\' a gátakon

A láthatatlan hősök és a \'lengyel hurka\' a gátakon

Egy hete lázban tartja az országot a megáradt Duna, melynek folyamatos vízszínt emelkedése vasárnap este érte el Budapesten a 890 centiméteres csúcspontját. Nézzük, mire támaszkodhatunk!

Forgalmi változások, vízzel borított utcák, katasztrófa-turisták. Csak néhány szó, amik jelenleg jellemzik fővárosunk látképét.

A mentési munkálatokban nagyságrendileg 15000 ember vesz részt, legtöbbjük munka után, magánéletüket háttérbe szorítva. A Duna-part mentén haladva, a már felépített gátat ellenőrző Istvánt kérdeztük, aki foglalkozását tekintve tangó oktató.

Hogyan kerültél erre a szakaszra?

Csütörtökön, Budafokon kezdtem, két nappal ezelőtt a Dagályról elküldtek , mivel 1600 önkéntes teljesített szolgálatot az elmúlt napokban azon területen, még pénteken is túljelentkezés volt ezen a területen. Biciklire pattantam és elkezdem olyan helyet keresni, ahol még elkelt két segítető kéz

Miért tartod fontosnak a védelmet?

Jön a víz, valakinek itt kell lenni.

Milyen feladatok várnak most, a már felépítésre került a gátaknál?

Folyamatosan mérjük a vízszintet, és a homokzsákok állapotát is ellenőrizzük. Ha valahol áteresztést veszünk észre, ott javítjuk, vagy megerősítjük a falat

Mit gondolsz arról a felvetésről, mely szerint szervezetlen az árvízvédelem?

Nagy szakaszon van, megoldhatatlan, hogy egyszerre legyen megépítve a gát. A kiküldött hivatásosak együttműködőek, segítséget nyújtanak alkalmi kollegáiknak. Amit negatívumnak tekintek az a vezetői szerep hiánya. Gyakran tanácstalanok vagyunk, nem tudjuk, ki éppen hova menjen.

Hétfőn ismét oktatni fogsz?

Növendékeimet holnapra hátraléptettem, most próbálom a közöttünk lévő távolságot a gátakon felhasználni.

Amiről nem beszélnek a médiában, azok a láthatatlan hősök, akik tartják otthon a frontot. Feleségem és pici gyermekem vár haza. – mondta a tánctanár.

A lakosság készenlétben várja az ár levonulását, az árvíz elleni védekezéshez elengedhetetlen a gátépítés. Elsőként a homokkal teli zsákok jutnak eszünkbe, azt viszont már kevesen tudják, hogy más technológia is a segítségünkre lehet.

A „lengyel hurka”

A lengyelországi mobilgátat gyártó cégnek teszt üzemét figyelhetjük meg a Hajógyári szigeten. A „lengyel hurkának” is aposztrofált mobilgát rikító narancsságra színe már messziről kivehető. Szivattyú segítségével egyenként töltik meg vízzel a 10 méteres csöveket, melyből az Óbudai partnál 25 darabot állítottak fel. Érdekessége a találmánynak, hogy a megáradt folyóval a legegyszerűbb tölteni, így ha minimális mennyiségben is, de csökkenthető a vízszint. Jól lakott gilisztákból szám szerint hármat használtak fel, amik piramis alakban helyezkednek el.

U-alakú csövei miatt stabil építményt kapunk, amit még az egyiptomiak is megirigyelhetnének.

A budapesti lengyel nagykövet támogatásával a lengyel-magyar üzleti kapcsolatok építésében igen aktív mezőgazdasági és ipari termékekre szakosodó cégcsoport, a BUKLIN Techno Kft. ajánlotta fel a fővárosnak.

Az általuk biztosított, mintegy 500 méteres szakaszt magyar tűzoltók és a Katasztrófavédelem munkatársai telepítették, a feltaláló jelenlétében, mindössze két óra alatt.

A cég tulajdonosai, Ryszard és Edward Buliszak elmondták, hogy az általuk forgalmazott mobilgát előnye, hogy, - mint egy kertben felállított medencénél - szükség esetén rövid idő alatt felállítható, időtálló kivitelezése lévén éveken át teljesíthet szolgálatot a szükséges terülteken. Speciális tárolást nem igényel, így használat után bármilyen típusú raktárban elhelyezhető.

Munkatársaink közelebbről is szemügyre vehették a gilisztát. A gumigát teljesítése bizakodásra ad okot, hiszen ottlétünk alatt szivárgásra utaló jelet nem tapasztaltunk.

A találmányt sikerrel alkalmazták több országban is, többek között Lengyelországban, Németországban, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában és a Skandináv államokban.

A Duna több helyen is rekordmagasságon tetőzött vasárnap. Sok települést, mezőgazdasági területet és a főváros egyes részeit birtokba vette a víz. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap esti összesítésük szerint eddig 32 településről 1342 embert kellett kitelepíteni, árvíz elleni védekezés 74 településen, 96 helyszínen zajlik.

Jelenleg stagnál a Duna vízszintje Budapesten a 890 centiméteres vízszint közelében, így nem várható már jelentős vízszintemelkedés a tetőzésig, a gátaknak szerda estig kell kibírniuk a terhelést – mondta az MTI-nek Tarlós István főpolgármester vasárnap a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatón.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során