Városlista
2021. május 12, szerda - Pongrác

Hírek

2013. Június 10. 11:03, hétfő | Helyi
Forrás: infopest

A láthatatlan hősök és a \"lengyel hurka\" a gátakon

A láthatatlan hősök és a \

Egy hete lázban tartja az országot a megáradt Duna, melynek folyamatos vízszínt emelkedése vasárnap este érte el Budapesten a 890 centiméteres csúcspontját. Nézzük, mire támaszkodhatunk!

Forgalmi változások, vízzel borított utcák, katasztrófa-turisták. Csak néhány szó, amik jelenleg jellemzik fővárosunk látképét.

A mentési munkálatokban nagyságrendileg 15000 ember vesz részt, legtöbbjük munka után, magánéletüket háttérbe szorítva. A Duna-part mentén haladva, a már felépített gátat ellenőrző Istvánt kérdeztük, aki foglalkozását tekintve tangó oktató.

Hogyan kerültél erre a szakaszra?

Csütörtökön, Budafokon kezdtem, két nappal ezelőtt a Dagályról elküldtek , mivel 1600 önkéntes teljesített szolgálatot az elmúlt napokban azon területen, még pénteken is túljelentkezés volt ezen a területen. Biciklire pattantam és elkezdem olyan helyet keresni, ahol még elkelt két segítető kéz

Miért tartod fontosnak a védelmet?

Jön a víz, valakinek itt kell lenni.

Milyen feladatok várnak most, a már felépítésre került a gátaknál?

Folyamatosan mérjük a vízszintet, és a homokzsákok állapotát is ellenőrizzük. Ha valahol áteresztést veszünk észre, ott javítjuk, vagy megerősítjük a falat

Mit gondolsz arról a felvetésről, mely szerint szervezetlen az árvízvédelem?

Nagy szakaszon van, megoldhatatlan, hogy egyszerre legyen megépítve a gát. A kiküldött hivatásosak együttműködőek, segítséget nyújtanak alkalmi kollegáiknak. Amit negatívumnak tekintek az a vezetői szerep hiánya. Gyakran tanácstalanok vagyunk, nem tudjuk, ki éppen hova menjen.

Hétfőn ismét oktatni fogsz?

Növendékeimet holnapra hátraléptettem, most próbálom a közöttünk lévő távolságot a gátakon felhasználni.

Amiről nem beszélnek a médiában, azok a láthatatlan hősök, akik tartják otthon a frontot. Feleségem és pici gyermekem vár haza. – mondta a tánctanár.

A lakosság készenlétben várja az ár levonulását, az árvíz elleni védekezéshez elengedhetetlen a gátépítés. Elsőként a homokkal teli zsákok jutnak eszünkbe, azt viszont már kevesen tudják, hogy más technológia is a segítségünkre lehet.

A „lengyel hurka”

A lengyelországi mobilgátat gyártó cégnek teszt üzemét figyelhetjük meg a Hajógyári szigeten. A „lengyel hurkának” is aposztrofált mobilgát rikító narancsságra színe már messziről kivehető. Szivattyú segítségével egyenként töltik meg vízzel a 10 méteres csöveket, melyből az Óbudai partnál 25 darabot állítottak fel. Érdekessége a találmánynak, hogy a megáradt folyóval a legegyszerűbb tölteni, így ha minimális mennyiségben is, de csökkenthető a vízszint. Jól lakott gilisztákból szám szerint hármat használtak fel, amik piramis alakban helyezkednek el.


U-alakú csövei miatt stabil építményt kapunk, amit még az egyiptomiak is megirigyelhetnének.
A budapesti lengyel nagykövet támogatásával a lengyel-magyar üzleti kapcsolatok építésében igen aktív mezőgazdasági és ipari termékekre szakosodó cégcsoport, a BUKLIN Techno Kft. ajánlotta fel a fővárosnak.
Az általuk biztosított, mintegy 500 méteres szakaszt magyar tűzoltók és a Katasztrófavédelem munkatársai telepítették, a feltaláló jelenlétében, mindössze két óra alatt.
A cég tulajdonosai, Ryszard és Edward Buliszak elmondták, hogy az általuk forgalmazott mobilgát előnye, hogy, - mint egy kertben felállított medencénél - szükség esetén rövid idő alatt felállítható, időtálló kivitelezése lévén éveken át teljesíthet szolgálatot a szükséges terülteken. Speciális tárolást nem igényel, így használat után bármilyen típusú raktárban elhelyezhető.

Munkatársaink közelebbről is szemügyre vehették a gilisztát. A gumigát teljesítése bizakodásra ad okot, hiszen ottlétünk alatt szivárgásra utaló jelet nem tapasztaltunk.
A találmányt sikerrel alkalmazták több országban is, többek között Lengyelországban, Németországban, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában és a Skandináv államokban.

A Duna több helyen is rekordmagasságon tetőzött vasárnap. Sok települést, mezőgazdasági területet és a főváros egyes részeit birtokba vette a víz. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap esti összesítésük szerint eddig 32 településről 1342 embert kellett kitelepíteni, árvíz elleni védekezés 74 településen, 96 helyszínen zajlik.


Jelenleg stagnál a Duna vízszintje Budapesten a 890 centiméteres vízszint közelében, így nem várható már jelentős vízszintemelkedés a tetőzésig, a gátaknak szerda estig kell kibírniuk a terhelést – mondta az MTI-nek Tarlós István főpolgármester vasárnap a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatón.

Völcsei Dóra

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 12. 18:11, szerda | Bulvár

Kiefer Sutherland kémes tévésorozatban játszik

Kiefer Sutherland privát kémet alakít egy új tévésorozatban, amely a Paramount+ streamingszolgáltatására készül.

2021. Május 12. 17:11, szerda | Belföld

A várandósok is megkaphatják a második oltást

A terhesség 36. hete előtti időszakig a második védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján

2021. Május 12. 15:03, szerda | Külföld

Enyhítések lépnek életbe Montenegróban és Észak-Macedóniában

Montenegró eltörölte az éjszakai kijárási tilalmat, Észak-Macedónia ismét engedélyezte a nyilvános eseményeket és megnyitotta a sportközpontokat szerdától a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős csökkenése miatt

2021. Május 12. 14:02, szerda | Belföld

Korrupcióval gyanúsítanak három rendőrt

Az ügyészség gyanúsítottként hallgatott ki három rendőrt, mert egy mezőgazdasági vállalkozó kérésére, ellenszolgáltatás fejében nem ellenőrizték a szabálytalanul körbálát szállító teherautóját Hajdú-Bihar megyében