Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. December 02. 13:12, kedd | Belföld
Forrás: Pest megyei nevelőszülői hálózat

A jómódúakat kevésbé érdekli a nevelőszülőség!?

A jómódúakat kevésbé érdekli a nevelőszülőség!?

Budapest és Pest megye elit térségeiben komoly hiány mutatkozik nevelőszülőkből, a társadalmi szolidaritás viszont jól működik a hátrányosabb helyzetű térségekben. Pedig Budán is vannak árva gyermekek.

Hiányzik a szolidaritás?
Érdekes kép rajzolódik ki azokból az adatokból, amelyet a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Intézményei Nevelőszülői Hálózata publikált a napokban. A gazdaságilag legerősebb térségekben jóval több a befogadásra váró gyermek, mint a nevelőszülő, miközben a szegényebb térségekben épp fordított az arány.
A Pest megye budai oldalán a hálózat nevelőszüleinek csak kb. 5,0%-a él, viszont a gyermekek 12%-a kerül be erről a környékről. A megye szintén tehetős északi részén is hasonló a helyzet: a nevelőszülőknek csak 12%-a él itt, viszont a gyermekek 18%-a kerül be erről a környékről. A gazdaságilag gyengébb keleti és déli kistérségekben épp fordított a helyzet. Például a ceglédi és a nagykőrösi járások környékén él a nevelőszüleik 37%-a, de a bekerült gyermekeknek csak a negyede származik erről a vidékről.
Torzsa Lajos nevelőszülői hálózatvezető szerint azonban nem feltétlenül a társadalmi szolidaritás hiányzik: ”Tapasztalataink szerint a nevelőszülő a legjobb toborzó, így ahol van hagyománya a nevelőszülőségnek, ott rengeteg nevelő él (Cegléd, Örkény), míg más nagyvárosokban gyakorlatilag nincs nevelőszülőnk (Vác, Érd, Budaörs).”

Pest megyei nevelőszülői hálózat

Pest megyében még jó a helyzet
Bár a területi különbségek komoly fejtörést jelentenek a nevelőszülői hálózatnak, valójában Pest megye még a szerencsések közé tartozik. Itt ugyanis az erős nevelőszülői hagyományok miatt még épp elegendő a nevelőszülők száma, ám az ország több területén már komoly kihívást jelent a gyermekek elhelyezése.
Torzsa Lajos elmondta: továbbra is toboroznak nevelőszülőket, ám főként a Fővárosból, valamint Pest megye nyugati és északi területeiről: ” Mi a gyermek számára keresünk nevelőszülőt, és nem fordítva. Fontos, hogy ne szakítsuk el a testvéreket egymástól, vagy ne helyezzük el a gyermekeket távol a lakóhelyükről, de ehhez több nevelőszülőre lenne szükség.”

Anyagilag is megéri?
Az idei év komoly kihívások elé állította a nevelőszülői hálózatokat. A jogszabályi változások miatt ugyanis a korábban gyermekotthonban élő, 12 év alatti gyermekeket kötelező lesz nevelőszülőknél elhelyezni. Ez egyértelműen pozitív változás, ám végrehajtása nem egyszerű feladat, mert a gyermekek elhelyezésére további elhivatott nevelőszülőkre lesz szükség. Az állam is igyekszik kiemelten honorálni ezt a fajta szerepvállalást, a nevelőszülők ugyanis foglalkoztatási jogviszonyt kapnak, melynek keretében nevelőszülői alapdíjban (minimálbér 30%-a), kiegészítő díjban (gyermekenként a minimálbér 20%-a) és többletdíjban (különleges, vagy speciális szükségletű gyermekenként a minimálbér 5%-a) is részesülnek, és még dolgozhatnak is a nevelőszülői tevékenység mellet. Bár az anyagi szempontok sem mellékesek, tény, hogy a befogadó családok elsősorban nem anyagi, hanem erkölcsi megfontolásból vállalják a nevelőszülőséget.

A Pest megyei nevelőszülői hálózat várja minden érdeklődő jelentkezését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;