Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 27. 15:03, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

A gyermekek dolgoztatását vizsgálta az ombudsman

A gyermekek dolgoztatását vizsgálta az ombudsman

Amennyiben gyermekek munkáltatását észlelik ellenőrzés során, a munkaügyi felügyelőségeknek a jogszabály szerint értesíteniük kell az illetékes gyermekjóléti szolgálatot, ez azonban a legtöbbször elmarad - állapította meg vizsgálatában Szabó Máté ombudsman. Erről a biztos hivatala vasárnap tájékoztatta az MTI-t.

Az ombudsman még 2010-ben egy sajtóhír alapján tekintette át a gyermekek törvényellenes dolgoztatásának jelenségét, a hatóságok ezzel kapcsolatos intézkedéseit. Most véget ért utóvizsgálata során arról győződött meg, hogy megvalósultak-e a munkaügyi ellenőrzéssel kapcsolatban megfogalmazott ajánlásai, változott-e a gyermekek jogait sértő ellenőrzési gyakorlat, növekszik vagy visszaszorul-e a gyermekek illegális foglalkoztatása - olvasható az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának közleményében.
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatójának tájékoztatása szerint 2010-11-ben mindössze két-két ilyen esetet tárt fel a munkaügyi hatóság, a 2012-es évben azonban már hatot, főként a mezőgazdasági idénymunkákban, a vendéglátásban, illetve az építőiparban. A hatóság már több ízben találkozott azzal, hogy külföldi állampolgárságú gyermekeket foglalkoztattak illegálisan.
Szabó Máté megállapította, hogy a munkaügyi hatóság az ombudsman korábbi ajánlásának megfelelően értesítette a 16 év alatti fiatalok szüleit a gyermek munkavállalásáról, és lehetőség szerint a jelenlétükben hallgatta meg őket, azonban a gyermekjóléti szolgálatot mindössze egyetlen alkalommal tájékoztatta. Az ombudsman hangsúlyozza, hogy a 18 éven aluli gyermekek munkáltatását minden esetben jelezni kell a gyermekjóléti szolgálat felé, mert az csak így tudja eldönteni, szükséges-e intézkedéseket hoznia a gyermek védelme érdekében.
Az ombudsman arra is felhívja a figyelmet, hogy miután a tankötelezettséget 16 éves korra szállították le, lehetséges, hogy a korábbinál nagyobb számban jelenik meg a munkaerőpiacon ez a 18 év alatti korosztály, amelyre azonban speciális munkajogi szabályok vonatkoznak.

Címkék: Munka-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során