Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Szeptember 01. 12:10, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A Fehér Ház járványügyi főtanácsadója szerint van ok az óvatos optimizmusra

A Fehér Ház járványügyi főtanácsadója szerint van ok az óvatos optimizmusra

Van ok az óvatos optimizmusra - jelentette ki Scott Atlas, az amerikai Fehér Ház új járványügyi főtanácsadója hétfőn a Ron DeSantis floridai kormányzóval közösen tartott tanácskozásán.

Atlas hangsúlyozta, hogy jelentős mértékben csökkenőben van a kórházi kezelések és a halálozások száma, valamint csökken a kórházi kezelések időtartama is.

"Az amerikai közvélemény óvatosan bizakodhat a járvány alakulását illetően" - fogalmazott a floridai Tallahassee-ban a Stanford Egyetem professzora.

Atlas egyetértett Ron DeSantisszal abban, hogy a sportrendezvényeket hamarosan újra kell indítani. Leszögezte, hogy az egészséges sportolók nem jelentenek veszélyt, a sportrendezvények biztonságosan megrendezhetők a nagy stadionokban is, amennyiben tiszteletben tartják a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat. "Az egyetemi sport Amerika életének mindennapjaihoz tartozik és fontos része az amerikai gazdaság gépezetének is" - jelentette ki.

A szakember szerint nem biztos, hogy ki kellene terjeszteni a koronavírus-tesztelést azokra is, akiknek egyáltalán nincsenek tüneteik. Kifejtette, hogy a tünetmentes emberek tesztelésekor regisztrált pozitív esetekben általában lezárják az iskolákat, holott - mint mondta - "a teszteléseknek nem a lezárás a céljuk, hanem a sérülékenyebbek védelme az iskolák és általában a gazdaság újranyitásakor".

Az Egyesült Államokban a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint vasárnap meghaladta a hatmilliót a koronavírussal diagnosztizáltak száma. Jelentősen visszaszorult a járvány a déli tagállamokban, míg a középnyugati térségben - például Minnesotában, Iowában, vagy Arkansasban - nagyon megemelkedett az újonnan fertőződöttek száma. A hét végén Nevadában diagnosztizálták az első olyan esetet az Egyesült Államokban, amikor valaki másodszor is elkapta a vírust. Egy 25 éves renói férfiról van szó, akit áprilisban kezeltek a fertőzéssel, majd kétszer is negatív vírustesztje volt. A mostani, második alkalommal a fertőzés sokkal súlyosabb, a férfit kórházba kellett szállítani, lélegeztetőgépen van.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) a hét végén engedélyezte a kaliforniai Gilead gyógyszergyár vírusellenes szere, a remdesivir sürgős esetben történő kórházi alkalmazásának kiterjesztését. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a nagyon súlyos állapotban lévő betegeknek adhatják, hanem valamennyi, kórházban ápolt Covid-19-es páciensnek is.

Stephen Hahn, az FDA vezetője a hétvégén a brit Financial Times című lapnak adott interjújában közölte: a felügyelet sürgősségi eljárással - az oltóanyag kifejlesztésének már a harmadik szakaszában - engedélyezheti a koronavírus elleni vakcina forgalmazását. Hahn hangsúlyozta: a döntést szigorúan tudományos alapon, esetleges politikai nyomásgyakorlástól mentesen hozzák meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése