Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Július 23. 05:09, kedd | Helyi
Forrás: MTI

A berlini Konzerthausban lép fel a Zuglói Filharmónia

A berlini Konzerthausban lép fel a Zuglói Filharmónia

A csütörtökön kezdődő és augusztus 11-én záruló berlini Young Euro Classic elnevezésű zenei fesztiválra idén a Záborszky Kálmán vezette Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar kapott meghívást.

A fennállásának 60. évfordulójára készülő Zuglói Filharmónia nemcsak a berlini Konzerthausban lép fel pénteken este az ifjúsági fesztiválon, hanem másnap a német főváros Steglitz-Zehlendorf kerületében, amellyel Zugló testvérvárosi kapcsolatot ápol. Itt szombaton játszanak Záborszky Kálmán vezényletével - közölte az MTI-vel az együttes munkatársa, Szalóky Zsuzsa.

A Young Euro Classic fesztiválra magyar műsort állítottak össze: Kodály Galántai táncok című műve és Bartók Concertója hangzik el, Liszt Magyar Fantázia című versenyművét a fiatal zongorista tehetség, Berecz Mihály szólaltatja meg.

A steglitz-zehlendorfi Liebermann-villa kertjében szabadtéri koncertet adnak, amelyen a környezethez illően keringőket és virtuóz műveket játszanak, Csajkovszkij-, Liszt-, Kodály-, Brahms-, Johann Strauss- és Berlioz-darabokat.


Young Euro Classic Fesztivált fontos ünnepnek tartják a szervezők, mert a 17 nap alatt a legkülönbözőbb kultúrák fiatal muzsikusai találkozhatnak. Nemcsak Beethoven és Sosztakovics alkotásait mutatják be, hanem kortárs zenét, Ázsiában, Afrikában vagy Dél-Amerikában keletkezett műveket is.

A művészeti vezető, Dieter Rexroth szerint a Young Euro Classic nem csupán a fiatal zenészek hangszeres és vokális készségét méri fel, hanem a merész és szokatlan zenei alkotások révén a tudománynak is muníciót ad.

A Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar a magyar komolyzenei élet egyik számottevő szereplője. 2000-ben elnyerte a Magyar Örökség Díjat, 2006-tól hivatásos zenekarrá vált Zuglói Filharmónia néven, 2011-ben Nemzeti Ifjúsági Zenekari címet kapott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 15. 09:10, szerda | Kék hírek

Több mint 30 tonna kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség

Több mint 30 tonna, mintegy 480 milliárd forintnyi kábítószer-alapanyagot, prekurzort semmisítettek meg az egyik magyarországi hulladékégetőben - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét