Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. Augusztus 05. 05:22, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Ezrek ünnepeltek és tüntettek a római Colosseum gyalogosövezetének megnyitásán

 Ezrek ünnepeltek és tüntettek a római Colosseum gyalogosövezetének megnyitásán

Tömeg lepte el szombat éjszaka Róma központját a Colosseum körüli gyalogosövezet felavatásakor, amelyen tüntetők is ellenezték a főpolgármester városfejlesztési elképzeléseit.

Ignazio Marino római főpolgármester vágta el szombat este a Forum Romanum és a Colosseum közötti gyalogosövezetet felavató szalagot. Alig két hónappal megválasztása után valóra váltotta ígéretét: kitiltotta a magánjárműveket az olasz fővárost jelképező Colosseum környékéről.

A Colosseumhoz vezető sugárutat, a Via dei Fori Imperialit 1932-ben még Benito Mussolini kezdeményezésére építették: azóta várt a város arra, hogy a Colosseum ne egy körforgalom közepén álljon - hangsúlyozta beszédében Marino.

A rendkívüli eseményt Róma városa egész éjszaka tartó programsorozattal ünnepelte. Rómaiak és turisták özönlötték el a Colosseum környékét, Marino százötvenezres tömegről beszélt. A Forum Romanum és a császárfórumok egész éjszaka ingyenes vezetés ígéretével várták az érdeklődőket. Színielőadások, akrobaták mutatványai, koncertek, régészeti és városfejlesztési előadások követték egymást a meleg római éjszakában - a háttérben díszletként a Colosseummal.

Az utolsó magánjármű szombat hajnalban haladt végig a Colosseumnál. Mostantól csak tömegközlekedési eszközök, taxik, kerékpárosok és gyalogosok haladhatnak ezen az útszakaszon. A római autósoknak nem lesz könnyű megszokniuk a megváltozott menetirányt a környező utcákban - írta a La Repubblica című napilap vasárnapi száma. A gyalogosövezetbe behajtó autósokra 85 eurós (mintegy 25 ezer forintos) bírság vár.

A gyalogosövezet ünneplését tüntetők csoportja zavarta meg: a külvárosok lakosai tiltakoztak Marino városfejlesztési politikája ellen. "Nem a Forum Romanum a lényeg!" - skandálták. A tüntetőket Gianni Alemanno volt római főpolgármester vezette. A Corriere della Sera című napilap római kiadása szerint a demonstrálók a balközép Marinót ellenző jobbközép választói voltak. Annyit elértek, hogy Laura Boldrini, a képviselőház elnöke nem tudta elmondani beszédét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban